Artikelen

Tips en gedragsregels Zwartkruit

Blogbericht geplaatst op 23-11-2010

ZWARTKRUIT

Tips en gedragsregels

 

 1. Gebruik uitsluitend zwartkruit in voorladerwapens en antieke wapens. Eventueel Pyrodex, maar dan alleen in moderne replica’s. Let op dat Pyrodex krachtiger is dan gewoon zwartkruit en aantoonbaar meer corrosief.
 2. Behandel ieder wapen alsof het geladen is.
 3. Het laden van een wapen vindt uitsluitend plaats op het schietpunt en nergens anders. Een wapen voorzien van kruit en kogel, maar zonder slaghoedje is OOK een geladen wapen.
 4. Laden rechtstreeks vanuit een kruithoorn is NIET toegestaan. Weeg thuis uw ladingen reeds af  in glazen buisjes.
 5. Laden kent een juiste volgorde, hetgeen inhoudt dat als laatste handeling de slaghoedjes worden geplaatst of het slagsas op de kruitpan wordt gestrooid.
 6. Leun NOOIT over de loop tijdens het laden. Pak de pompstok altijd aan de zijkant vast. Zet uw hand nooit boven op de pompstok tijdens het laden.
 7. Een weigeraar of ketser moet uiterst voorzichtig worden behandeld. Blijf minstens een minuut namikken. Zwartkruit kan vertraagd alsnog afgaan. Plaats een nieuw slaghoedje of pannekruit terwijl de loop steeds op het richtpunt blijft wijzen en probeer het nogmaals.
 8. Een wapen dat hardnekkig blijft weigeren af te gaan dient op het schietpunt te worden ontladen. Neem de tijd voor u gaat ontladen en leun ook tijdens het ontladen nooit over de loop. Zorg er eveneens voor dat de loop steeds gericht blijft in een veilige richting. Laat uw medeschutters weten dat u een geladen wapen op het schietpunt moet ontladen.
 9. Haal na het schot van een voorlader altijd de loop door, om eventuele achtergebleven smeulende resten te verwijderen. Laat bij het doorhalen de haan op de schoorsteen staan. Dit voorkomt het aanzuigen van zuurstof waardoor mogelijk smeulende resten opnieuw gaan smeulen en het voorkomt dat u kruitresten in de schoorsteen duwt.
 10. Zorg er voor dat schoorsteentjes altijd goed open zijn. Een dikke naald of iets dergelijks om ze door te prikken is aan te bevelen.
 11. Controleer bij percussierevolvers altijd voor het laden of de hamer alle slaghoedjes op de schoorsteentjes kan raken.
 12. Realiseer u dat zwartkruit in veel grotere mate gevoelig is voor statische elektriciteit. Gebruik dus geen kunststof laadtrechtertjes of kunststoffen kruitbuisjes. Het laden van zwartkruit patronen met behulp van een kruitmolen met kunststof onderdelen is zeer onverstandig.
 13. Neem altijd rustig de tijd en werk zorgvuldig tijdens het laden.
 14. Sluit uw voorraad kruit en het blikje slaghoedjes af, op het moment dat u gaat schieten. Een vonk op de verkeerde plaats en er is meer vuurwerk dan waar u op gerekend heeft.
 15. Kruit, patronen en slaghoedjes zijn buiten het schietpunt deugdelijk opgeborgen en zwerven dus niet in de kantine rond.

Technische commissie zwartkruit