Geweer Parcours verslag

Blogbericht geplaatst op 01-03-2013

GEWEER PARCOURS

Donderdagavond 28 februari 2013. Weer zo ’n spannende donderdagavond in ’t Schiethuus. Maar liefst 12 enthousiastelingen hebben zich opgegeven en staan klaar om te beginnen aan het geweerparcours. Die 12 worden bijgestaan door 2 "onontbeerbaren": Albert voor de broodnodige versnaperingen en Sophia voor het correct bijhouden van de scores en standen.

De wedstrijdcommissie voltallig aanwezig! De baancommandant klaar! Helpers ready! YES, we kunnen beginnen! Maar wat gaan we precies doen? De aankondiging had al het nodige verklapt; schieten met lange stokken in verschillende houdingen en op verschillende afstanden van het doel op de 50 meter baan. Alleen niet wat de "verrassing" was. En ja hoor, vooral het als verrassing aangekondigde klapschijfje blijkt voor sommigen een struikelblok. Dat moet omgeschoten voordat je verder kan. Grrrr. Er mogen 21 patronen worden gebruikt. En niet meer!

Onder grote hilariteit schiet iedereen zijn wedstrijd. Er zijn 2 categoriën; de good-old grendelgeweren en de semi automaten. Wat gedurende de avond steeds meer opvalt is dat de semi automaten het moeten afleggen tegen de grendelgeweren. Qua scores dan. Dat kan toch nauwelijks aan de kwaliteit van de schutters liggen? Of zou het komen omdat het overgrote merendeel van de semiautomaten Groot Kaliber Geweren zijn en dus vooral zwaar?

Uiteindelijk was het een heel verfrissende wedstrijd met een verrassend goede winnaar.

Voor grendelgeweer was de winnaar Jantinus Daling met 12 x 10 en 8 x 9 punten. Dat maakt bij elkaar de hoge score van 192 punten (van de maximale 200). Met een groot gat in de 10 als resultaat.
Voor semi automatisch geweer was de winnaar Mathieu Geurts met 158 punten.

We waren unaniem van oordeel “Dit is leuk en moet gewoon vaker!!”

Grendel geweer:
1. J. Daling        192
2. Seubring        178
3. L. Wasse       173
4. H. Vosmeijer  169
5. L. de Waard   138

Semi automaat:
1. M. Geurts      158
2. D. Steenge    152
3. P. Gerding     145
4. D. Bloemers   142
5. R. Hop           123
6. J. Kiers           102
7. W. Oosterloo    72

Dit waren de spelregels voor “Geweerparcours”:
Er wordt geschoten met groot en klein kaliber geweren, zowel semi automaten als grendel geweren
Het gaat over een wedstrijd van 21 schoten. (20 op de wedstrijdschijf en 1 voor de klapschijf)
We schieten op de 25 m. pistool schijf c.q. de internationale 100 m. geweerschijf.
Er wordt geschoten in 2 categorieën: 1. semi automaten en 2. Grendel geweren (groot en klein kaliber bij elkaar in dezelfde categorie)

Afstand   aantal schoten   houding    tijd semiautomaten   tijd grendel geweren

50 m.               5                liggend          3 minuten                     3 minuten
40 m.               5                zittend           20 seconden                50 seconden
30 m.               5                knielend        15 seconden                45 seconden
20 m.               5                staand           10 seconden                40 seconden

Bij de knielende serie mogen er 6 patronen geladen/gebruikt worden, de zesde, die als eerste gebruikt wordt voor een klapschijfje van 10x10 cm. om te schieten, vervolgens nog 5 schoten op de schijf. Maar! het klapschijfje moet wel eerst om voordat er op de wedstrijdschijf geschoten mag worden ook al kost dit meerdere schoten en blijven er dus minder over voor op de schijf.
De grendelgeweren starten altijd met een geladen wapen.
Semi automaten starten ook met een doorgeladen geweer, behalve in de laatste serie dan mag een patroonhouder geplaatst worden en pas bij het startsignaal mag er doorgeladen worden.
Bij alle schutters staat een baancommandant/helper die de volgende patroon aangeeft bij de grendelgeweren.
De hoofdbaancommandant houdt de tijd bij en geeft het start/stop commando/signaal.

De commando’s van de baancommandant zijn:
Wapens laden
Attentie Vuur
Als eind signaal fluittoon van 2 seconden
Gedurende de 2 seconden van de fluittoon mag er nog gevuurd worden!
Wapens ontladen, houders uitnemen en met een geopend wapen verplaatsen voor de volgende serie
Na de laatste serie wapens ontladen en geopend wegleggen of-
Wapens bergen
Schijven wisselen

Alle series worden achter elkaar geschoten en na de laatste serie worden de schijven gewisseld.
Het telbureau stelt de eindscore vast aan de hand van een schotmaatje met dezelfde flens voor alle kalibers.