Drie winnaars oliebollentoernooi 2012

Blogbericht geplaatst op 25-12-2012

In tegenstelling tot voorgaande jaren is dit jaar het traditionele Oliebollentoernooi afgesloten met maar liefst drie winnaars. Dankzij de drie disciplines, te weten; geweer, revolver en kanon, konden na afloop dan ook drie winnaars worden gedestilleerd. Het geweerschieten werd gewonnen door Roy Smith, de revolverdiscipline werd winnend afgesloten door Harrie Vosmeijer en Dries de Vries schoot met miniatuurkanon de hoogste ogen.
De geweerbaan vormde op de voorlaatste zondag van 2012 het strijdtoneel voor een selecte groep van dertien zwartkruitschutters welke vergezeld waren van geweren, revolvers, kanonnen en sommigen van hun fans. De organisatie was dit jaar in de capabele handen van de heren Stuart en Smith die hun best hadden gedaan om er een interessant spektakel van te maken. Op gedisciplineerde wijze en met zeer veel aandacht voor veiligheid functioneerden de beide heren als baancommandant.

Al tijdens het inschrijven voor de disciplines blijken zwartkruitschutters over een kameraadschappelijke instelling te beschikken, waardoor een aantal heren in overleg met elkaars wapen kunnen schieten. Uiteraard zul je dan zien dat een ander beter schiet dan jijzelf hetgeen tijdens de wedstrijd dan ook een aantal keren werd bewezen.

Tijdens het geweerschieten bleek weer dat sportschutters redelijk geconditioneerd zijn als het gaat om hun doelen. Ronde zwarte schijven met een lichte omkadering geven weinig problemen. Niemand mocht echter inschieten en dus bracht het toch redelijk grote oppervlak en de heldere kleur van de huidige wedstrijddoelen de schutters enigszins in verlegenheid. Ondanks behulpzaam “te hoog of te laag” roepen van de toeschouwers bleek alleen Roy in staat drie treffers in een serie te plaatsen. Tijdens de barrage ging het duidelijk beter waardoor Charles tweede werd met vijf treffers en Peter derde met vier.

Nadat de geweer kruitdampen waren opgetrokken werd de baan verbouwd en ingekort voor het pistoolschieten op kleinere doelen. Beide organisatoren hadden de kritische overige deelnemers er van proberen te overtuigen dat ze niet geoefend hadden. Gezien de resultaten geloofde iedereen dit later ook. Opmerkelijk was in die zin het gegeven dat Harrie met een geleende Colt slechts een schot nodig had om zijn richtpunt te bepalen waarna hij vier doelen achteloos omschoot alsof het dagelijks werk was. Als enige voorladerschutter deed Piet het goed met drie treffers evenals Michael met een geleende Schofield. Na de barrage kwam de eindstand op Harrie-1, Piet-2 en Michael-3.

Het miniatuur kanonschieten heeft als voordeel dat de schutter geen last heeft van trillende handen. Nadeel is dan wel dat de schutter het moet doen zonder richtmiddelen. Dat weerhield de heren Henze en De Vries er niet van om respectievelijk vier en vijf doelen om te schieten waardoor het kanonschieten de meeste treffers uit schoten wist te scoren.

De uiteindelijke prijsuitreiking vond plaats in de kantine waar de winnaars eeuwige roem werd toegedicht voor het komend jaar. Uiteraard is hierna onder het genot van oliebollen, warme hapjes en een drankje ruimschoots tijd genomen voor nabeschouwingen ten aanzien  van net niet passende patronen, revolvers die bij een ander beter hun best doen dan bij de eigenaar en een geleend geweer dat met geleende patronen beter werkte dan met de patronen van de eigenaar zelf. Kortom het was weer een uitstekend geslaagd evenement.

Klik hier voor alle foto's.