Artikelen

Charles de Rave opnieuw oliebollenkoning

Blogbericht geplaatst op 08-01-2009

Met een miniem verschil is het Charles de Rave voor de tweede keer in successie gelukt om het jaarlijkse oliebollentoernooi van de SV Beilen te winnen. Tijdens een enerverende dubbele barrage kwam hij net iets beter uit de bus dan zijn opponent Jan Sanders.
 
Op zondag 21 december 2008 traden 17 zwartkruit schutters aan om uit te maken wie dit jaar met eeuwige roem bewierookt zou gaan worden. De organiserende zwartkruit sectie had dit jaar gekozen voor doelen in de vorm van stro figuurtjes gecombineerd met kerstballen. De doelen waren opgesteld op een verbijsterend sterke houten balk. Net als in voorgaande jaren gold de regel dat diskwalificatie volgde op het omver schieten van de stellage. In tegenstelling tot de voorgaande jaren hield de stellage echter moedig stand, ondanks het feit dat enige schutters toch een aantal machtig zware kogels door de plank wisten te rossen.
 
De opdracht was verder simpel. Met vijf schoten moesten de vijf doelen omver geschoten worden.
Charles wist met zijn Vetterli vier van de vijf doelen te verwijderen, evenals Jan Sanders die ze te lijf ging met zijn Uberti Winchester. Piet Peizel, Arnold Jansen, Joop Oort, Hans Stoot en Paul Sterks schoten allen drie doelen omver zodat deze heren in de barrage verschenen om uit te maken wie de derde plaats ging bezetten. Aardig om te weten is dat de heren Stoot en Sterks zich in de competitie hadden geworpen met voorladers. Deze barrage bestond uit het weg schieten van drie Kerstballen waarbij de heer Sterks als enige een volle bak schoot en zich daarmee van de derde plaats en een applausje verzekerde.
 
De strijd om de eerste en tweede plaats leverde in eerste instantie wederom een gelijke score op, waardoor een herbarrage werd georganiseerd met aanmerkelijk kleinere kerstballen. Nu waren deze kerstballen opmerkelijk sterk en aanvankelijk werd het van de plank schieten van een bal gezien als een punt. Om het iets moeilijker te maken voor de heren werd in de herbarrage gesteld dat de ballen ook echt stukgeschoten moesten worden om te tellen als een punt. Wederom kregen Charles en Jan het voor elkaar om alle doelen van de plank te schieten echter had Charles er twee daadwerkelijk stukgeschoten en Jan een. Waarmee Charles met een nipte winst tot winnaar werd uitgeroepen.
 
Uiteraard werd na afloop de winnaar voorzien van eeuwige roem en dit keer ook van een wisselbeker in de vorm van een oud oefengeweer. Traditiegetrouw is er tijdens het oliebollen schieten ook altijd enige catering aanwezig, waarvoor altijd gerekend kon worden op de onvolprezen kwaliteiten van Diana en Wim Slendebroek. Helaas waren deze ten tijde van het toernooi echter afgereisd naar overzeese oorden. Gelukkig was de familie van der Heide bereid gevonden het een en ander te verzorgen zodat de aanwezigen zich in de pauze meer dan tegoed konden doen aan de uitstekende sate ajam en salade. Na afloop werd tijdens een gezellig samenzijn nog even het glas geheven op de beste schutters, die overigens opvallend genoeg ook de oudste schutters waren.